Sırt Ağrıları Neden Olur
Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Sözü ismini verdiği Youtube kanalı üzerinden “SIRT AĞRILARININ TEMEL NEDENLERİ NELER?” başlıklı bir…
Günümüzde birçok insan sırt ağrısı çekmekte, bu ağrı sebebi ile günlük işlerine odaklanamamakta, çektiği ağrı sebebi ile gün içerisinde erken yorulmakta. Prof. Dr. Canan Karatay, sırt ağrılarının temel nedenlerinin neler olduğu konusuna değindi.
Sırt ağrılarının en çok orta yaş ve ileri yaşlarda göründüğünü dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay, “Bu bir belirti, bir semptomdur. Bize vücutta birçok dengenin, hormonal dengenin bozukluğunu gösteriyor. Bunun için ne yapacağımızı anlatmak istiyorum. Bu hormonal bozuklukların en başında insülin direnci ve Leptin direnci geliyor. Fakat bugün biraz Leptin direncinden bahsedeceğim. Çünkü hakikaten çok önemli. Leptin hormonu beyaz yağ hücrelerimizde üretilen bir hormondur. İnsülin yağları depo ederken, Leptin bu yağlardaki enerjiyi vücut için kullanır. Leptin hormonu çok önemli. Çünkü Leptin vücutta enerji dengesini ayarlar. Yani beyne mesaj gider ve beyinden buna göre açsak, yani vücutta enerji az ise yemeğe yöneltir bizi. Leptin hormonudur bu. Vücutta çok fazla enerji geldi. Artık doydunuz diye tokluk hissini veren de Leptin hormonudur. İnsülin ve Leptin hormonları iki hormon ve ikisinin birbiriyle dengeli olması gerekir. İnsülin hormonu çok fazla olduğu zaman biliyorsunuz yağ hücreleri de çok artar. Yani depo da çok olur. Bu ve yağ hücrelerinden daha çok leptin hormonu salgılanmaya başlar. Leptin hormonu, beynimizde açlık ve tokluk merkezini etkileyerek bizi vücuda enerji sağlamasını sağlar yahut toksak yeterli, artık enerji gelmiştir. Artık yemeyin diye bunu bildirir.” dedi.
Sırt Ağrılarında İnsülin Ve Leptin Dengesi Çok Önemli
Uzun süre boyunca Leptin hormunun yüksek kaldığı zaman da Leptin direncinin meydana geldiğini, bununla birlikte beyindeki açlık ve tokluk merkezlerinin Leptin’in etkisini alamadığını açıklayan Prof. Dr. Canan Karatay, “ İşte bu nedenle vücutta hormonal dengesizlikler başlar. Bütün hücrelerimizde bozukluklar başlamaya başlar. Çalışması bozulur. Durur ve de inkitaya uğrar. Bu hücrelerin en önemlisinden biri de sinir hücrelerimizdir. Sinir hücrelerimiz vücutta beyinden bütün organlarımıza ve kaslarımıza elektrik iletisini gönderen elektrik telleri gibidir. Elektrik tellerinde nasıl şey salgılanır onun gibidir. Bu sinir hücrelerinde bozukluk meydana geldiği zaman bütün bunlar hakikaten intıkaya uğrar. Bu sinirlerin ucunda çok tehlikeli, ağrı yapan proteinler salgılanır. Kaslara iletivereceğine, uyarı vereceğine bu proteinler kaslara verildiği zaman; sırt ağrılarımız, kronik sırt ağrılarımız başlar. Bu en önemli kronik sebeplerden biridir. Sırt ağrıları hakikaten kişileri çok ızdıraba sokar. Gece uykusuzluk yapar. Uykusuzluk olduğu zaman bütün gün boyu halsizlik olur. O kadar çok yüksek halsizlik olur ki. Sanki efendim üzerimden bir kamyon geçti gibi hissediyorum deriz.” diye konuştu.
Sırt Ağrısının Nedenleri Laboratuvar Kağıtlarında Çıkmaz
Sağlıklı besleniyor olsak bile uzun süre kronik bir şekilde yaşadığımızı vurgulayan Prof. Dr. Canan Karatay şunları söyledi, “Bu ağrıları hiçbir zaman ağrı gidericiler, depresanlar, antidepresanlar ve hormonlar katiyen gidermez. Bu sıkıntıları daha da kötü hale getirir. Bu kişilerde kan tetkikleri, idrar tetkikleri yapıldığı zaman her şey normalmiş gibi gözüküyor. Laboratuvar kağıdında normal sınırlar içinde olabilirsiniz. Hücresel düzeydeki bozuklukları saptamamıza imkân yok. Bu nedenle bu hanımlara, daha çok hanımlara işte psikolojik bozukluk deniliyor. Antidepresanlar veriliyor ve antidepresanlar durumu daha da fena yapıyor.” (BSHA- Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)