Sanal dünyanın yeni yüzü
Yapay zeka influencer’ı Aitana Lopez, sanal dünyanın yeni yüzü olarak dikkat çekiyor. Dijital içerik üretimindeki yenilikleri ve etkileyici tarzıyla Aitana, takipçilerine ilham veriyor. Onunla sanal evrende bir yolculuğa çıkın!
Aitana Lopez isimli yapay zeka manken ve influencer, marka anlaşmaları ve sponsorluklar aracılığıyla kendisini yaratan kişilere her ay binlerce dolar kazandırıyor. Aitana, bir yıl önce yaratıldığından bu yana Instagram’da 330 binden fazla takipçi kazanarak yeni yapay zeka influencer akımının en popüler ismi haline geldi.
20’li yaşlarındaki, pembe saçlarıyla dikkat çeken Aitana, spor yapmayı seven sağlıklı bir yaşam tarzını yansıtan bir karaktere sahip. Hollywood yıldızlarına benzer mükemmel bir vücuda sahip olmasının yanı sıra, gerçek bir insan olmamasına rağmen spor ve beslenme markalarından aldığı sponsorluklar nedeniyle genç kızlara nasıl bir mesaj verdiği konusunda endişeler bulunuyor.
Aitana’nın yaratıcıları olan Clueless Ajansı, reklam kampanyalarında kullandıkları mankenler üzerinde daha fazla kontrol sahibi olabilmek amacıyla üretici yapay zeka (generative AI) ile denemelere başlamış. Ajans çalışanlarından Sofia Novales, “Hedefimiz, bu içeriklerin gerçek bir influencer’ın yaptığına olabildiğince benzemesini sağlamak,” diyor. Sofia, “Öncelikle içinde benim bulunduğum bir fotoğraf çekiyoruz, ardından bunun yerine yapay zeka görseli koyuyoruz. Olabildiğince gerçekçi görünmesi için ışıklarla ve gölgelerle oynamamız gerekiyor,” diye ekliyor.
Stüdyodaki tasarımcılar, Aitana’yı ellerindeki arka planlara eklemenin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Birkaç tuşa basarak Sofia’yı resimden çıkarıp yapay zeka görsel üreticiden Aitana’yı fotoğrafa eklemesini istiyorlar. Birkaç saniye içinde bilgisayar programı, Aitana’nın farklı kıyafetlerle ve pozlarla durduğu neredeyse 10 resim oluşturuyor.
Sofia’ya göre Aitana’nın başarısı yalnızca gerçekçi görsellerden değil, aynı zamanda sosyal medya hikayelerinden ve resimlerinin altındaki açıklamalardan da kaynaklanıyor. Bu içerikler, Aitana’nın göz kamaştırıcı bir hayat süren gerçek bir influencer olduğu izlenimini yaratıyor. BBC’ye göre, ajansın Aitana için yaptığı fotoğraf çekimi, “Sahte mükemmeliyetten farkı yok” eleştirisi alıyor.
Ajans, düzenli olarak görsellere “yapay zeka” ibaresi eklemese de, hesapta Instagram’ın kuralları çerçevesinde yapay zeka üretimi olduğunu belirtiyorlar. Üretici yapay zeka patlaması başladığından beri, Instagram’da birçok başka yapay zeka influencer ve manken de ortaya çıktı. Yapay zeka görsel üreticileri, birkaç cümle komut verildiğinde kullanıcının istediği her türlü görseli oluşturabiliyor.
Yaratılan yapay zeka mankenlerinin çoğu, kadınları cinsel arzu nesnesi olarak gören erkek kullanıcılara hitap ediyor. Bu akımı eleştirenlerden biri, insanların kendilerini her şekilde sevmeleri gerektiğini savunan Amerikalı influencer Danae Mercer. Mercer, yapay zeka mankenlerin genç kızlara ve erkeklere kötü bir mesaj verdiğini belirtiyor ve “Yapay zeka mankenlerin ve influencerların popülerleşmesine dair ciddi sorunlar görüyorum,” diyor.
Mercer, “Bu mankenlerin gerçekçi olmayan güzellik standartları oluşturduğunu düşünüyorum. Ancak gerçeğe o kadar yakınlar ki, onları takip eden birçok kişi, gerçek olmadıklarını fark etmiyor. Özellikle ergen yaşlardaki takipçileri için bu durum son derece tehlikeli,” diye ekliyor.
Ajansın spor ve beslenme markaları için ürettiği reklamlarda, Aitana spor salonlarında poz veriyor. Markaya Aitana’yı, fiziğini korumak için spor salonuna gidiyor ve yediklerine dikkat ediyor gibi göstermenin etik olup olmadığını sorduk. Clueless Ajansı, bu tarz içeriklerin, gerçek Instagram influencerlarının filtre kullanması veya görsellerine rötuş yapmasıyla elde edilen sahte mükemmeliyetten farklı olmadığını savunuyor.
Novales, “Bunu her türlü tanıtım malzemesinde görebilirsiniz. Aitana’yı başka influencerlarla karşılaştırırsanız, diğerleriyle aynı görünüyor,” diyor. Stüdyo, şu an daha geniş bir yelpazede yapay zeka mankenleri üzerinde çalışıyor, ancak bu modellerin müşteriler ve tüketiciler arasında popüler olmadığını belirtiyorlar.