Her gün merdiven çıkarsanız ne olur?

07.12.2024
A+
A-

Merdiven çıkmanın felç riskini azaltma etkisi üzerine kapsamlı bir inceleme. Bu yazıda, düzenli merdiven çıkmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ve felç riskini nasıl azaltabileceğini keşfedin.

Her gün merdiven çıkarsanız ne olur?

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Üzerindeki Etkisi

Yapılan son araştırmalar, her gün merdiven çıkmanın, yaygın bir felç nedenine yakalanma riskini neredeyse üçte bir oranında azaltabileceğini göstermektedir. Bu bulgular, sağlıklı yaşam tarzı önerilerinin önemini bir kez daha gündeme getiriyor.

Araştırmacılar, felç için önemli bir risk faktörü olan atriyal fibrilasyonun (AF) hangi sıklıkta meydana geldiğini incelemek üzere ellili yaşlardaki yüz binlerce bireyi takip etmiştir. Günde en az 110 basamak çıkan kişilerin (bu, ortalama bir evde merdiveni yedi kez çıkmaya eşdeğerdir) bu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden rahatsızlığa yakalanma olasılıklarının yüzde 31 daha düşük olduğu bulunmuştur.

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Etkisi

MERDİVEN ÇIKMAK FELÇLERİ ÖNLEMENİN ETKİLİ BİR YOLU

Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases dergisinde yayımlanan bu bulgular, araştırmacıları merdiven çıkmanın felçleri önlemenin basit ve etkili bir yolu olarak tanıtılması gerektiği konusunda harekete geçmeye teşvik etmiştir.

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Etkisi

İngiltere’de en az iki milyon kişi, yüksek tansiyon, göğüs enfeksiyonları, aşırı aktif tiroid gibi nedenlerin yanı sıra fazla kafein veya alkol tüketimi gibi faktörlerle tetiklenebilen atriyal fibrilasyon (AF) hastalığından muzdarip durumdadır. Bu hastalık, kalpteki elektriksel aktivitenin düzensiz hale gelmesi sonucu ortaya çıkar ve kalbin normal atış düzenini bozar. 60 yaş üstü her 25 kişiden biri bu sağlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Etkisi

  • Bazı bireylerde göğüs ağrısı, baş dönmesi ve yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenirken, önemli bir kesim felç geçirene kadar bu durumdan haberdar olmamaktadır.
  • Düzensiz elektriksel aktivite nedeniyle kalp, kanı düzenli bir şekilde pompalamamaya başlar; bu da sol ventrikülde kanın birikmesine ve kalınlaşmasına yol açar.
  • Eğer bu pıhtı kopup beyne giden dar kan damarlarına doğru hareket ederse, beyne oksijen açısından zengin kanın ulaşımını engelleyerek ölümcül bir felce neden olabilir.

Arrhythmia Alliance’a göre, atriyal fibrilasyon İngiltere’de her yıl yaklaşık 16.000 felç vakasına yol açmaktadır.

NADİREN MERDİVEN KULLANANLARA GÖRE DAHA DÜŞÜK RİSK

Çin’in Tianjin kentindeki Tianjin Tıp Üniversitesi uzmanları, UK Biobank adlı uzun vadeli bir sağlık projesine katılan yaklaşık yarım milyon İngiliz’in merdiven kullanımı ve genel sağlık durumlarıyla ilgili verilerini analiz etmiştir. Çalışmaya katıldıkları sırada katılımcıların hiçbirinin kalp rahatsızlığı yoktu ve 12 yıl boyunca kimin hastalandığı gözlemlenmiştir.

Sonuçlar, günde en az 110 basamak çıkan kişilerin, nadiren merdiven kullananlara kıyasla atriyal fibrilasyon geliştirme olasılıklarının çok daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Daha önceki araştırmalar da merdiven çıkmanın kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğunu ve hafızayı, konsantrasyonu artırdığını göstermiştir.

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Etkisi

Araştırmacılar bir raporda şu ifadelere yer verdiler: “Bulgularımız, düzenli merdiven çıkmanın teşvik edilmesinin atriyal fibrilasyonu önlemek için potansiyel bir hedef olabileceğini göstermektedir.”

Merdiven Çıkmanın Felç Riskini Azaltma Etkisi

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.