Gözlerimizi korumanın 10 yolu
Dünya Görme Günü’nde göz sağlığınızı korumak için bilmeniz gereken önemli ipuçlarını keşfedin. Göz sağlığını artırmak, düzenli muayeneler ve sağlıklı alışkanlıklarla mümkün. Gözlerinizi koruyarak daha iyi bir yaşam sürün!
İSTANBUL (İGFA) – Her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü kutlanan Dünya Görme Günü, önlenebilir körlük ve görme bozuklukları konusunda toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı işbirliğiyle düzenlenen bu özel gün, göz sağlığının korunması için önemli bir fırsat sunuyor. Göz hekimleri ve uzmanlar, bu vesileyle bireylerin göz sağlığını korumaları için gerekli bilgilendirmeleri yaparak bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.
Gözlerimizi Korumanın 10 Etkili Yolu
Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Huban Atilla, Dünya Görme Günü’nün önemine dikkat çekerek, dünya genelinde insanların büyük bir kısmının yaşamları boyunca göz sağlığı sorunlarıyla karşılaştığını belirtti. Ancak, dünya genelinde bir milyardan fazla kişi, göz sağlığı ve tedavi hizmetlerine erişim konusunda zorluk yaşıyor. Bu nedenle, herkesin gözlerini korumak için aşağıdaki 10 kuralı uygulaması ve çevresindekileri bu konuda bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.
- 1. 20/20/20 kuralını uygulayın. Ekrana uzun süre bakarken, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca yaklaşık 6 metre uzaktaki bir nesneye odaklanın.
- 2. Dışarıda vakit geçirin. Özellikle çocuklar, günde en az iki saat dışarıda zaman geçirmelidir. Bu, gözlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur ve miyop olma riskini azaltır.
- 3. Dışarıda güneş gözlüğü takın. Güneş ışınlarının gözlerinize zarar vermemesi için, güneş gözlüğünüzün UVA ve UVB koruması sağladığından emin olun.
- 4. Gerekliyse numaralı gözlük takın. Net bir görüş için numaralı gözlüklerinizi düzenli olarak kullanmak, göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi sorunları önlemenize yardımcı olur.
- 5. Göz enfeksiyonlarını önlemek için kozmetik ürünlerinizi kontrol edin. Göz makyajı ürünlerinizin son kullanma tarihlerini gözden geçirin ve fırçalarınızı düzenli olarak değiştirin; bu, göz enfeksiyonlarına yol açabilecek bakteri oluşumunu engeller.
- 6. Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi göz sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumların riskini azaltır.
- 7. Sağlıklı beslenin. Dengeli bir beslenme, sağlıklı gözler için gerekli olan vitamin ve mineralleri almanızı sağlar. Beslenmenizde bol miktarda meyve ve sebze bulundurun.
- 8. Sigara içmeyin. Sigara, ciddi göz hastalıkları ve kalıcı görme kaybı riskini artıran zararlı bir alışkanlıktır. Bu nedenle sigarayı bırakmak göz sağlığınız için kritik öneme sahiptir.
- 9. Sorunlar ortaya çıkmadan önce tespit etmek için bir göz muayenesi yaptırın. Göz muayeneleri, gözdeki sorunları belirtiler ortaya çıkmadan önce tespit edebilir. Bu nedenle, gözlerinizde bir sorun olmadığını düşünseniz bile düzenli olarak muayene olun.
- 10. Gözlerinize öncelik verin, tüm hayatınız boyunca onlara ihtiyacınız var. Düzenli göz kontrolleri için takviminize hatırlatıcılar koyun ve her 1-2 yılda bir gözlerinizi kontrol ettirin.