Bitki çaylarını rastgele içmeyin!
GRİBE KARŞI ETKİLİ Özellikle kışın soğuk havalarda sıklıkla içilen bitki çaylarının başta soğuk algınlığı olmak üzere çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği düşünülüyor. Ancak halk arasında tüketimi yaygın olan bitki çaylarına …
GRİBE KARŞI ETKİLİ
Özellikle kışın soğuk havalarda sıklıkla içilen bitki çaylarının başta soğuk algınlığı olmak üzere çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonlarına iyi geldiği düşünülüyor. Ancak halk arasında tüketimi yaygın olan bitki çaylarına ilişkin dikkatli olmak gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “Ekinezya, bu bitkilerden kışın en yaygın kullanılanlarından biri. Ekinezya, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirme ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının şiddetini ve süresini azaltma potansiyeli ile soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu olması açısından kışın tercih edilen bitkilerden biri” dedi.
KUŞBURNU DA VÜCUDU KORUYOR
Solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek ve potansiyel olarak antiinflamatuar ve antiviral etkilere sahip bir bitki olan mürver bitkisinin çiçek ve meyveleri bronşit, öksürük ve ateş tedavisinde, ayrıca balgam söktürücü olarak kullanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şunları söyledi: “Tam bir C vitamini kaynağı ve aynı zamanda antiinflamatuar ve antioksidan potansiyele sahip olan kuşburnu da enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudu korur.”
KURU ÖKSÜRÜĞE İYİ GELİYOR
Meyan kökü, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve hastalanmayı önlemeye yardımcı olabilecek antiviral ve antimikrobiyal özellikler de dahil olmak üzere çok sayıda sağlık yararına sahip. Özellikle kuru öksürükte ve viral solunum yolu enfeksiyonlarında kullanılan meyan kökünün vücutta önemli etkileri var. Ancak bu çayların haricinde Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, önemli bir uyarıda bulunarak bitkisel çayların bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabildiğini ifade etti.
BÖBREK VE KARACİĞERE ZARAR VEREBİLİR
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, “Tüm bu faydalı kullanımların yanı sıra doğal olduğu için sorgusuz sualsiz tüketilebilen bitki çaylarının rastgele, kontrolsüz ve ölçüsüz kullanmasının pek çok zararı da olabilir. Çoğu insan bitkisel çaylar ve yaygın kullanılan reçeteli ilaçlar arasındaki etkileşimleri bilmiyor. Ancak şifalı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir veya belirli durumlar için uygun olmayabilir. Bazı bitkiler, kan sulandırıcılar, pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar ve aspirin ile birleştirildiğinde karaciğer ve böbrek hasarına neden olabiliyor” dedi.
YAN ETKİLERİ OLABİLİR
Hipertansif hastalarda ve hipertansiyonu olan diyabetik hastalarda, ebegümeci çayının kan basıncını düşürdüğünün gösterildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, şöyle devam etti: “Ekinezya bitkisi bazı kişilerde alerjik durumlara yol açabileceği gibi bağışıklık sistemini baskılayan immünsupresiflerle etkileşebilir. Özellikle otoimmün hastalıkları olanlar ekinezya kullanımında dikkatli olmalı. Zencefil kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Meyan kökü de ölçülü olarak tüketilmesi gereken bitkilerdendir. Meyan kökünün potasyum ve kan basıncı üzerindeki etkileri, yüksek tansiyon, kalp veya böbrek hastalığı olan kişiler için özellikle endişe vericidir. Kuşburnu ise bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara veya mide rahatsızlığına neden olabilir.”