Barda 2 Filmi +18
Serdar Akar’ın 17 yıl önce çektiği Barda filmi bu sefer Hande Türkel’in yönetmenliğinde çekildi. Benim de Galasına katıldığım filmi Kanyon’da izledim.
Filmin temel konusu gelince, ilk olayın bir güncellemesi diyebiliriz. İlk filmdeki olay Ankara Gaziosmanpaşa’da geçen yaşanmış bir olayın sinema perdesine aktarılmış hali idi. Bu sefer ki hikaye ise, bara giren varlıklı aile çocuklarının, şarkıcıyı taciz etmeleri ve şarkıcının sosyal medyada ifşa etmesi ve olayların şiddete dönüşmesi sonra taciz ve tecavüz etmeleri ve öldürmeleri baba parasına güvenip her şeyi yapmaları ve sonuç ise bir şekilde olayın ört bas edilmesi ama halkın adaletinden kaçamamalarını temel olarak işleniyor.
İlk film ile konsept aynı geçen olay yaratanlar sokak çocuğu iken bu sefer zengin çocukları olması. Filmde konu günümüze güncellenerek çekilmiş format.
Türk sinema tarihinin en sert filmi diyebiliriz.
Bence, bu filmden çıkarılacak en büyük ders Kadına şiddete dur demeliyiz. Her geçen gün bu şiddet artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) verilerine göre 2008’de 80, 2019’da 474 olmak üzere 2008-2019 yılları arasında toplam 3.185 kadın öldürülmüş.
Sonuç olarak, kadına yönelik şiddet, kültürel ve ekonomik koşullara da dayanmaktadır. Kadın’a yapılan şiddet ve taciz’e karşı bilinçlenmeliyiz. Bu sorunla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kültürel değişim sağlanmalıdır. Kadın’a şiddetin affı olmamalı.
Filmi, Sky Films ve Yakamoz International imzalı, yapımcılığını Emre Oskay ve Bahadır Atay’ın üstlendiği, yönetmen koltuğunda Hande Türkel’in oturduğu, hikaye küratörlüğünü Orçun Benli ve Şükrü Üçpınar’ın yaptığı, senaristliğini ise Cem Özüduru ve Ozan Ağaç’ın kaleme aldığı ‘BARDA’ 29 Kasım 2024’de vizyona girdi.
Türk sinemasının en sert ve gerilim dolu filmlerinden biri olan ‘BARDA’yı 17 yıl sonra günümüz gerçekleriyle yeniden yorumlayan film ekibi, gala gecesinde bir araya geldi ve yeni ‘BARDA’ hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.
Hande Türkel (Yönetmen, Senarist): Filmde 17 yılda neler değiştiğini anlatıyoruz. 17 yıl sonra o bara kimler girdi? 17 yıl içinde suçlu ve suçun tanımı nasıl değişti Türkiye’de? İlk Barda’da büyük bir aşağılık kompleksi izlemiştik biz ve ondan kaynaklı bir şiddet hikayesi vardı. Şimdi ise bir üstünlük kompleksinden bir hikaye var. Her şeyi yapabileceğine ve bundan dolayı yargılanmayacağına inanan insanların hikayesini izleyeceğiz. Aslında 17 yılda Türkiye’de neler değiştiyse filmde de onu izleyeceğiz. Filmin yaratım aşamasını Serdar Akar ile birlikte gerçekleştirdik. Serdar hoca ile çalışmak benim için çok keyifliydi.
İdris Nebi Taşkan: Psikolojik olarak zorlu bir süreç geçirdik. Bu kadar yetenekli ve harika insanlarla aynı projede olduğum için kendimi çok kıymetli ve özel hissediyorum. Umarım beklentileri karşılar.
Melisa Berberoğlu: Hande hocama ve oyuncu arkadaşlarıma cesaretinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Biz cesur bir proje yaptık. Biz bu filmle adaletsizliğin ve haksızlığın sesi olmaya çalıştık, umarım ses olabilmişizdir.
Berkan Şal: Biz aslında herkesin yaptığı gibi susmamayı denedik, bir tepki vermeye çalıştık. Bizim de tepkimiz bu.
İlker Kızmaz: Ben sette ve filmde çok az bulunabildim fakat şöyle bir şey fark ettim. ‘Bu bir şiddet filmi mi?’ diye soranlara bir şey söylemek istiyorum. Filmdeki şiddetle gerçek hayattaki şiddeti bir karşılaştırırlarsa bir farkındalıkları olacaktır diye düşünüyorum. Nerede daha çok şiddet var ve kimler şiddet görüyor anlayabilecekler diye düşünüyorum.
Filmin oyuncu kadrosunda İdris Nebi Taşkan, Melisa Berberoğlu, Cem Söküt, Burak Can Doğan, Alperen Aldanmaz, Melissa Değer, Yalım Danışman, Alperen Çavdar, Doğa Yiğit, Ender Hacımustafaoğlu, Hilmi Ahıska, Kıvanç Baran Arslan, Berkan Şal, Ertan Saban, Fatih Al, İlker Kızmaz, Ejder Özkarslıgil yer alıyor.
Öncelik ile film gerçekten sert bir film, hatta ilkinden daha sert ve güncel olmuş. Barda 2 filmini seyrettikten sonra Barda 1 ‘i tekrar seyrettim, İlki de sertmiş ama ikinci film resmen günümüzün gerçeklerine de dem vuruyor. Bazı şeyleri bu kadar açık konuşmak cesaret ister. Gösterimde ilk 15 dakikada filmi seyretmeyi bırakan kadınlar oldu. Film çok sert ilkini geçecek şekilde sert ve kesinlik ile bir artı on sekiz film. Bence bu filmi herkes seyretmeli, neden mi? Kadına şiddet olmasın, toplumsal şiddet olmasın diye.
Sinematografik açıdan film, gayet başarılı kadrajları var, oyuncuların performansı dikkate değer, bu filmden bir Nejat İşler, Serdar Orçin çıkar mı? bilmem ama, onu zaman gösterecek.
Film de emeği geçenleri tebrik ederim. Film sinema da izlenir. İyi seyirler.