Aşırı yemek yemeyi önlemenin 5 etkili yolu
Aşırı yeme alışkanlığını kırmak, sağlıklı bir yaşam için kritiktir. Bu yazıda, yeme alışkanlıklarınızı kontrol altına almanın pratik yollarını, motivasyon tekniklerini ve sağlıklı beslenme ipuçlarını keşfedin.
Durdurulması zor olabilen yaygın davranışlar arasında gün boyunca gereğinden fazla kalori tüketmek veya aşırı yemek yemek yer alır. Aşırı yeme, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırabilir ve zamanla kilo alımına neden olabilir.
Aşırı yeme alışkanlığını kırmak, bazı insanlar için bu eylemlerin alışkanlıklar olduğunu kabul etseler bile zorlayıcı olabilir. Ancak, yemekten önce uygulanabilecek bazı yöntemler bu durumu yönetmede oldukça faydalı olabilir.
Öğünleri Atlamayın
Öğün atlamak, aralıklı oruç olarak bilinen ve şu anda popüler olan bir diyet yaklaşımıdır. Ancak bu durum bazı kişiler için yanlışlıkla aşırı yemeye yol açan bir kıtlık veya ziyafet tutumuna dönüşebilir. Öğün atlamak, yoğun açlık hissi yaratabilir ve bu da birçok kişi için, yemek yenildiğinde aşırı yeme ataklarına neden olma eğilimindedir. Bunun yerine, öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeyi veya gün boyunca daha düzenli olarak daha küçük öğünler yemeyi deneyebilirsiniz.
Stres Yönetimi
National Library of Medicine tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırma, stresin obezite ve aşırı yeme gelişiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Stresli bir durum sonrasında, vücudun kaybettiği enerjiyi yenilemek için yüksek hormon seviyeleri iştahı artırır. Bu nedenle, kronik stres, aşırı yeme, fazla kilo alımı ve sürekli açlık hissine yol açabilir. İnsanlar, düzenli egzersiz yapmak, yoga veya meditasyon gibi sakinleştirici uygulamalarla stresi sınırlamak ya da azaltmak için çeşitli yollar deneyebilirler.
Kahvaltıyı Atlamayın
British Journal of Nutrition’da yayınlanan bir araştırmaya göre, sabahları daha fazla yağ, protein ve karbonhidrat tüketen bireyler, gün boyunca daha az yemek yemekte ve daha uzun süre tok kalmaktadır. Maalesef, birçok insan güne yiyecek olmadan başlamakta ve bu durum, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkileyebilmektedir. Yapılan bir ankette, katılımcılar, sabah kahvaltısı yapsalar bile, bu öğünün yalnızca yaklaşık üçte birinin tam bir kahvaltı olduğunu belirtmişlerdir.
Her 4 Saatte Bir Yemek Yiyin
Hala gerçek açlık hissini algılayamıyor musunuz? Saatinizi takip etmeyi deneyin. Dengeli bir öğünden dört ila beş saat sonra, orta ila tam açlık hissi yaşama olasılığınız yüksektir; bu, yemek yeme penceresinin en uygun zamanıdır. Uzun süre beklemek, sağlıklı karar verme yetinizi zayıflatacak ve umutsuz bir enerji arayışına sürükleyecektir. Sık yemek yemek, sabit kan şekeri ve enerji seviyelerini koruyarak yoğun bir yakıt isteği yaşamanızı önlemeye yardımcı olabilir.
Dikkat Dağıtıcı Unsurlardan Uzak Durun
Dikkat dağıtıcı unsurlarla yemek yemek, ister en sevdiğiniz televizyon programını izlerken atıştırmak ister internetin önünde öğle yemeği yerken çalışmak olsun, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir durumdur. Görünüşte masum olan bu davranış, obeziteye yol açabilir. Science Direct tarafından yayınlanan 27 makalenin 2022’deki sistematik analizine göre, öğünler sırasında ekran kullanmak, tüketilen yiyecek miktarını artırma eğilimindedir. Ancak bu konuda daha fazla kanıta ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.