İnsanlığın geçmişine ait bilinmeyenler, bit DNA’sında gizli olabilir

15.11.2023
A+
A-

Bilim insanları, insanlığın pek çok bilinmeyeni hakkında ipuçları bulabilecekleri ilginç ve bir o kadar da tiksindirici, yeni bir kaynak buldu: Bitlerin DNA’ları…

İnsanlığın geçmişine ait bilinmeyenler, bit DNA’sında gizli olabilir

Bilim insanları, muhtemelen ilgi çekici olduğu kadar tiksindirici bir araştırma vakasında farklı insan gruplarının Amerika’ya gelişi de dahil olmak üzere eski insanlar hakkında daha fazla bilgi edinmelerine yardımcı olmak için bit DNA’sını kullanmaya başladı.

Bilim insanlarının bu rahatsız edici küçük böceklerin DNA’sına bakarak insanların gezegenimizin belirli bir parçasına ilk olarak ne zaman geldiğini öğrenebilmeleri oldukça ilgi çekici görünüyor. Amerika’ya gelen ilk insanlar, bazı eski taş aletler, fosilleşmiş kemikler ve hatta fosilleşmiş ayak izleri dahil olmak üzere, kıtaya yayılmış bir şekilde bol miktarda kanıt bıraktılar. Ancak genetik çalışmalar göçlerin tam olarak ne zaman ve nerede gerçekleştiğini gösteremedi. Bit DNA’ları bilim insanlarının aradığı ipuçlarını saklıyor olabilir.

PLOS One’da yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar iki ayrı bit kümesi buldular ve bu, iki kümenin Amerika’ya farklı insan konakçılarla göç ettiğini gösteriyor. İlk grup, Amerika’ya ilk yerleşen Doğu Asyalılarla beraber kıtaya ulaşırken, ikinci grup ise binlerce yıl sonra Avrupalı sömürgecilerin Amerika’ya seyahat etmeye başlamasına kadar yeni yuvalarına ulaşmadı.

Araştırmacılar, bu iki bit türünün melezleştiği tek yerin Amerika kıtası olduğunu söylüyor. Belirtilene göre bu açıklama, insanın dünyamızdaki yolculuğuna ışık tutuyor. Ayrıca, bazı araştırmacılar bit DNA’sının ve evriminin, özellikle insanlığın yıllar önce nasıl evrimleştiğine dair daha fazla ipucu sunabileceğine inanıyor.

İki yaygın bit türü üzerinde yapılan DNA çalışmaları, bunların yaklaşık 190.000 yıl önce birbirlerinden oldukça farklı olduklarını gösterdi. Araştırmacılar bunun, insanlık tarihi ve kültürünün büyük bir gelişme kaydettiği dönemle hemen hemen aynı dönemde olduğunu söylüyor. Belki de daha önemlisi, o döneme ait hiçbir giysi günümüze ulaşamadığından, bitlerin DNA’sı bu gelişim ve değişime dair elimizdeki en büyük kanıt olabilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.