Bilim insanlarından çığır açan tedavi yöntemi
Texas A&M Tıp Fakültesi’nden gelen devrim niteliğindeki burun spreyi, Alzheimer hastalığının tedavisinde yeni bir umut sunuyor. Bu yenilikçi yaklaşım, hastalığın seyrini değiştirebilir ve hastalar için yaşam kalitesini artırabilir.
ABD merkezli Texas A&M Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, Alzheimer hastalığının ilerlemesini geciktirme potansiyeli taşıyan devrim niteliğinde bir burun spreyi geliştirdi. Alzheimer, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 7 milyon kişiyi etkileyen ve 65 yaş üstü ölümlerin başlıca sebeplerinden biri olarak kabul edilen tedavi edilemez bir hastalıktır.
Yeni yayımlanan araştırma, Journal of Extracellular Vesicles dergisinde yer aldı ve bu burun spreyinin beyne doğrudan etki ederek kronik nöroenflamasyona yol açan hücreleri hedeflediğini ortaya koydu. Bu yenilikçi yöntem, beyindeki iltihaplanmayı azaltmanın yanı sıra, Alzheimer’a bağlı plakların ve zararlı proteinlerin birikimini de önemli ölçüde hafifletiyor.
Araştırmayı yürüten Prof. Dr. Ashok K. Shetty, bu tedavi yönteminin beynin nöropatolojik değişikliklerini azaltma potansiyeli taşıdığını vurguladı. Özellikle Alzheimer’ın erken evrelerindeki bir hayvan modelinde uygulanan bu burun spreyi tedavisi, beynin bağışıklık hücreleri olan mikrogliaların, spreyi aldıktan sonra gen ifadelerinde olumlu değişiklikler gösterdiğini ortaya koydu.
Prof. Shetty, Alzheimer tedavisinde kullanılmak üzere burun yoluyla uygulanabilen bu özel mikro kapsüllerle ilgili patent başvurusunda bulunduklarını belirtti. Ayrıca, araştırmanın Ulusal Yaşlanma Enstitüsü tarafından finanse edildiğini ifade eden Shetty, bu yenilikçi tedavi yönteminin Alzheimer kaynaklı değişiklikleri ve ciddi bilişsel sorunları teşhisin ardından 10-15 yıl kadar geciktirme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı.