3.Göbeklitepe Film Festivali’nden notlar…

06.11.2024
A+
A-
Sinema Yazarı / Film Eleştirmeni

Film festivali demek sadece bir hikayeye seyirci kalmak, tecrübe etmek demek değil, hem festivale gelenler ile ortak paydada buluşmak hem de seyrettiğiniz filmler ile uçsuz bucaksız hayatları gözleme fırsatı yakalamış olursunuz.

Uzun yıllardır sinema ile ilgileniyorum ve film festivallerini takip ediyorum. Hangi film festivali para kazanmak, hangi festival öğretim üyelerine puan kazandırmak ya da hangi isimleri yüceltmek için yapılır bilirim, net.

Uzun zamandır tanıdığım sinema sanatı için ve Şanlıurfa insanına gençlerine film festival kazandırmak için çabalayan Mustafa Deniz Doğan festival ayı (2024) Ekim ayı ilk günlerinde telefon ile görüştüğümüzde festivale çağırısı beni memnun etti.

Şanlıurfa ilinin değeri benim için farklıdır. Çünkü ailem Siverek’ten Bursa’ya göç etmişler ama hiç gitme fırsatım olmadı. O yüzden Urfa’da yapılan bu organizasyonun önemi benim için daha çok değerlidir.

Festivalden bahsedeyim size, “Sinema Sanatı ile Kültürel Mirasını Buluşturan Festival” sloganı ile bu sene (2024) üçüncüsü yapılan festival mekanları da oldukça dikkate değer idi.

Festival açılışı Reji Klisesinde yapıldı. Klise şu anda kültür merkezi olarak kullanılan 6. yüzyıldan kalma harika bir yapı. 24 Mayıs 2002 tarihinde “Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi” olarak etkinlikler yapılıyor. Ana caddeden Kültür merkezine giden yol adeta sizi Urfa’nın tarihi içinde yolculuk yapmanızı sağlıyor, adeta bir zaman tüneli gibi. İlk açılış filmi benim de beğendiğim film olan Selman Nacar’ın yönettiği “Tereddüt Çizgisi”ni izledik tabi dayanamadım bir iki soru sormadan edemedim.

Başka festival alanı ise Harran Üniversitesi, Orda ise Arkeoloji kategorisinde yarışan filmleri ve yönetmenleri ile söyleşileri yapıldı. Harran Üniversitenin değerli hocaları hatta Radyo,Televizyon ve Sinema Pelin Güngör Şerbetçi gelen yönetmen ve yazarlar ile ilgilendiler. Üniversitenin Festivali kapsaması da öğrenciler açısından bence olumlu bir çalışma olmuş. “Midas’in Izinde” ve “Heraion Teikhos’un Kadınları” belgesellerinin yönetmenleri Kadir Uluç ve Özge Deniz Özker ile söyleşi gerçekleşti.

Sonra Reji Klisesinde ‘Yakamoz’ filminin özel gösterimi gerçekleşti. Ardından yönetmen Ali Kerem Gülermen film ile ilgili söyleşi gerçekleşti. Gene Reji klisesinde oyuncu Murat Eken ile “Oyunculuk Üzerine” harika bir söyleşi gerçekleşti.

Ödül töreninde Adana Film Festivalinde en iyi film ödülünü alan film “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” adlı filmin Urfalı yönetmeni Murat Fıratoğlu’na plaket verildi. Burda tanışma fırsatı buldum gayet mütevazi biri. Keşke onun filmi de gösterime girse idi ama tabi bu ara Ankara Film festivali ve İzmir Film festivalinde gösterimde inşallah seyredeceğim. Konuştuk hemen ardında bir röportaj yapacağım, Uçakta sordum yeni film var mı diye ? Çalışıyorum dedi. başarılar dilerim.

Ödül töreninde Göbeklitepe ve Karahantepe dahil Taş Tepeler projesinin kazı başkanı Dr. Necmi Karul’un “Arkeolojinin toplumsallaşması için bu festival inanılmaz kıymetli” dedi.

Tabi bunlar satırbaşları arada Ulusal ve Uluslararası kısa filmleri seyrettik. Aslında festival konsantre bir film festivali oldu.

Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe’nin kültürel değerini dünyaya tanıtan festivalde, ulusal kısa film, uluslararası kısa film ve arkeoloji temalı belgesel kategorilerinde ödüller verildi.

Uluslararası kategoride, en iyi yönetmen ödülünü “-12” filmiyle Bahador Zamani, en iyi senaryo ödülünü “The Gold Teeth” filmiyle yönetmen Alireza Kazemipour, en iyi film ödülünü ise “Can You Keep a Secret?!” filmiyle yönetmen Mohamed Elwy aldı.
Ulusal kategoride ise en iyi yönetmen ödülüne “Mori” filmiyle yönetmen Yakup Tekintangaç, en iyi senaryo ödülüne “Benim De” filmiyle yönetmen Ece Akalın Alagöz, en iyi film ödülüne ise “Teamül” filmiyle yönetmen Ali Rıza Bayazıt layık görüldü.
Ödülleri alan filmleri juri gelecek vaat eden ve başarılı filmlerden seçmişler. Ama Arkeolojide seçilen filmi beğenmedim bence ödül “Midas’ın İzinde” almalı idi.

Başarılı bir festival organizasyonu idi,emeği geçenleri kutluyorum. Keşke biraz daha üniversite öğrencileri ve halkın ilgisi olsa idi ama festival koordinatörü Mustafa Deniz Doğan seneye halkın ilgisini festivale çekeceğini düşünüyorum. 3.Göbeklitepe film festivalinin yolu açık olsun. İyi Seyirler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.