Aç karnına kahve içmenin bilinmeyen etkisi!
Kahvenin aç karnına içilmesinin hem faydalarını hem de zararlarını keşfedin. Enerji artışı, sindirim üzerindeki etkileri ve potansiyel yan etkiler hakkında detaylı bilgi için makalemizi okuyun.
Kahve, vücuda birçok fayda sağlayan popüler bir içecektir. Enerji verici etkisiyle bilinen kahve, sindirim sistemini düzenleme konusunda da yardımcı olur. Öte yandan, Çin ve İsveç’ten bilim insanlarının İngiltere Biobank verilerini inceleyerek yaptıkları bir araştırma, kahve ve çayda bulunan kafeinin kalp sağlığına olumlu etkilerde bulunduğunu göstermiştir. Ancak, sabahları aç karnına çay veya kahve içenler, sağlıklarını ciddi şekilde tehdit edebilirler.
Aç Karnına Kahve İçmek: Yararlı mı, Zararlı mı?
Sabahın erken saatlerinde kahve içmek, özellikle menopoz dönemindeki kadınların daha fazla göbek yağı biriktirmesine neden olabilir. Beslenme Uzmanı Sarah Lawuk, “Birçok kadın, daha az yemek ve aralıklı oruç tutarak sistemlerine daha az kalori girmesini sağlamak için bunu yapıyor,” şeklinde açıklıyor. Lawuk, “Kesinlikle aralıklı oruca karşı değilim, ancak bazı dönemlerde dikkatli olmak gerektiğine inanıyorum,” diyor.
Uzman, perimenopoz sırasında hormon seviyelerinin dengesizliğinin artabileceğini ve vücudun daha fazla stres altında olabileceğini belirtiyor. Sabahın ilk saatlerinde aç karnına kahve içmek, kortizol seviyelerinde ani bir artışa yol açabilir; bu da hormonal dengesizliğe ve daha fazla göbek yağı depolanmasına neden olabilir. Bath Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, sabah erken saatlerde kahve içmenin kan şekeri kontrolünü olumsuz etkileyebileceğini ve bu durumun diyabet ile kalp hastalığı için bir risk faktörü oluşturabileceğini ortaya koymuştur.
Ayrıca, kafein bir diüretik etkiye sahiptir, bu da idrar üretimini artırarak susuzluğa yol açabilir. Bu nedenle, sabah aç karnına kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerden kaçınmak, sağlığınız için daha yararlı olabilir.
Çay ve Kahveyi Ne Zaman İçmelisiniz?
Bu içecekleri tükettikten sonra, ıslatılmış badem gibi kuruyemişler veya kabak çekirdeği gibi tohumlar tüketmek faydalı olacaktır. Eğer tatlı bir şeyler arıyorsanız, kuru üzüm, hurma veya taze meyveleri tercih edebilirsiniz. Bu gıdalardan herhangi birini yedikten kısa bir süre sonra sabah çayınızı veya kahvenizi içebilirsiniz. İlk iş olarak çay veya kahve içme alışkanlığınızı değiştirmek zaman alabilir; ancak, yukarıda belirtilen alternatifleri denemek sağlığınız için faydalı olacaktır. Eğer bu içeceklerden hiçbiri size uymuyorsa, kişiselleştirilmiş rehberlik almak için bir beslenme uzmanına danışabilirsiniz.
Bu makale yalnızca genel bilgi vermek amacıyla yazılmıştır ve doktor tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.