Düşünceler yaşlanma hızını nasıl etkiliyor?
Yaşlanma sürecinde unutkanlık ve zihinsel sağlığın korunması için beklentilerin rolünü keşfedin. Beklentilerimizin zihinsel sağlığımıza etkisini anlamak, yaşlılık döneminde daha iyi bir yaşam kalitesi sağlamada önemlidir.
Yaşlandıkça unutkanlığınızın artacağına inanıyor musunuz? Aslında, bu tür bir inanç bile zihinsel gerilemeye yol açabilir. Araştırmalar, yaşlanmaya ilişkin olumlu beklentilere sahip olan yaşlı bireylerin bilişsel işlevlerinin daha iyi olduğunu ve azalan yeteneklerden daha az endişe duyduklarını göstermektedir.
ABD’deki Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma, bu konudaki ilginç bulguları gözler önüne serdi. Araştırmaya, ABD’de yaşayan 65-90 yaş aralığındaki 581 yetişkin katıldı.
ARAŞTIRMANIN AYRINTILARI
Araştırmada katılımcılara, yaşlandıkça fiziksel sağlık, ruhsal sağlık ve bilişsel işlevler hakkındaki görüşlerini belirlemek amacıyla 12 soru soruldu. Ayrıca, hafıza performansı ve son düşünme ile ilgili sekiz maddelik bir ölçek kullanılarak mevcut bilişsel yetenekleri de ölçüldü. Araştırmacılar, katılımcıların mevcut bilişsel yeteneklerini, on yıl önce hissettikleri bilişsel işlevlerle karşılaştırdılar.
Bu çalışmaya, bilişsel bozukluğu teşhis edilmiş kişiler dahil edilmedi.
OLUMLU GÖRÜŞLER DAHA İYİ PERFORMANS SAĞLIYOR
Anket sonuçları, yaşlanma sürecine dair daha olumlu görüş bildiren bireylerin bilişsel testlerde daha iyi performans sergileme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın başyazarı Nikki Hill, Penn State Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde doçent olarak görev yapmaktadır. Hill, “Beklentiler, bireyin bilişsel işleyişine ilişkin algılarını etkiler.” diyerek, yaşlanmaya dair beklentilerimizi değiştirmenin, beynimizin nasıl etkileneceği konusundaki düşüncelerimizi olumlu bir şekilde şekillendirerek daha sağlıklı bir bilişsel yaşlanmaya katkıda bulunabileceğini vurgulamıştır.
ABD’DE DEMANS HASTALARI
Araştırmacılar, bu bulguların olumsuz yaşlanma klişelerini sorgulayan, başarılı yaşlanma örneklerini teşvik eden ve normal ile endişe verici bilişsel değişimler hakkında doğru bilgiler sağlayan eğitim programlarını içerebileceğini belirtmektedir. İngiltere’de yaklaşık 944 bin kişinin demans hastası olduğu tahmin edilirken, ABD’de bu rakamın 7 milyon civarında olduğu düşünülmektedir.
Alzheimer hastalığı, demans hastası olan her 10 kişiden yaklaşık altısını etkilemektedir. Beyinde amiloid ve tau adı verilen proteinlerin birikmesi, plak ve düğümlenmeler sonucu beynin düzgün çalışmasının zorlaşmasına neden olan bir durumdur.
Hastalığın erken belirtileri arasında hafıza sorunları, düşünme ve muhakeme güçlükleri ile dil sorunları bulunmaktadır; bu belirtiler zamanla giderek kötüleşmektedir.