Hayatta kalmak için bacağını kesen robot üretildi
Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, doğanın sırlarından ilham alarak yumuşak robotlar geliştiriyor. Bu yenilikçi projeler, robot teknolojisine yeni bir soluk getirirken, doğanın mükemmel tasarımlarını taklit ediyor.
ABD’nin prestijli Yale Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, doğadan ilham alarak kendi uzuvlarını kesebilen yumuşak bir robot geliştirdi. Robot teknolojisindeki hızlı ilerlemeler, araştırmacıları sıklıkla hayvanların eşsiz yeteneklerinden yararlanmaya yönlendiriyor. Özellikle yumuşak robotlar, esneklik ve uyum gerektiren görevleri yerine getirme konusunda, geleneksel metal ve plastikten üretilmiş katı robotlara göre önemli avantajlar sunuyor.
Yale Üniversitesi’ne bağlı Faboratory laboratuvarında çalışan araştırmacılar, zorlu durumlarla karşılaştıklarında kendi uzuvlarını kesebilen bir robot tasarladı. Bu yenilikçi tasarım, tehlikeli anlarda kuyruğunu geride bırakan kertenkelelerden esinlenilerek geliştirildi. Advanced Materials dergisinde yayımlanan bu çalışma, robotun kopan uzvunun daha sonrasında geri takılabilme özelliğine sahip olduğunu ortaya koyuyor. Robot, homeomorfik termoplastik köpük (BTF) adı verilen yeni bir malzeme ve yapışkan bir polimer ile üretilen eklemlerle donatılmıştır. Bu eklemler, elektrik akımı verildiğinde eritilerek ayrılabiliyor ve daha sonra kolayca birleştirilebiliyor.
ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ BİR YER EDİNEBİLİR
Çalışmaya liderlik eden Bilige Yang, robotun zorlu koşullarda bile yoluna devam edebileceğini ve farklı şekillere girebileceğini belirtiyor. Yang, “İhtiyaç duyulduğunda robotun işlevselliğini özel olarak düzenleyebiliyoruz” diyor. Yang, uzvunu geride bırakabilen bir robotun arama kurtarma çalışmalarında ve tehlikeli arazilere sahip gezegenlerde önemli bir işlev görebileceğini düşünüyor.
Singapur Ulusal Üniversitesi’nden yumuşak elektronikler ve robotlar üzerine çalışan Yu Jun Tan, bu araştırmada yer almasa da, kendini ampüte edip yeniden yapılandırabilen bir yumuşak robot gördüğünü ifade ediyor ve şöyle diyor:
“Bu, farklı alanlarda kullanılabilecek çok ama çok ilginç bir buluş.”
Yang ve ekibi, ayrıca kara kaplumbağalarının yuvarlak bacakları ile deniz kaplumbağalarının esnek bacakları gibi farklı özelliklere sahip robotik kaplumbağalar üzerinde de çalışmalarını sürdürmektedir.