“Beetle 2 Juice”
Film noir dünyasının filmlerini çok severim. Kötü kahramanı haklı gösteren, özellikle 1940 ile 1950’li yıllarda çekilen filmleri tavsiye ederim. Filmlerdeki mantıksızlığın mantığa oturtulması beni etkiler. Tabi ki kötü kahramanın da bir mantığı olmalı.Kara komedi filmleri de iyi olur senaryosu ve çekimleri başarılı ise.
Şimdiye kadar film dünyasındaki tüm kahramanlar bu dünya da yaşıyordu. Tabi Matrix filmi saymazsak, zaten 1999 yılında çekilen bir film. 1988’de ilk filminde Tim Burton kahramanını öbür dünya’dan transfer oldu.
Bu filmin kahramanı öbür dünyadan bu dünyaya gelen kötü, yaramaz haşarı kahraman. 1988 yılında filmin ilk çekildiği zaman gerçekten adeta bir sirk ve eğlenceli bir yenilikçi filmdi, Gotik bir surrealist tarzı olan bir film olarak seyircinin ilgisini çekti. Aradan geçen onca yıl sonra arada çekilen filmlere rağmen beter böcek evreni aynı kaldı. Değişen sadece yaşayan insanların dünyasında farklılıklar yaşandı.
Tim Burton gotik ve fantastik tarz filmleri yapmayı seven bir yönetmendir. En başta “Beetlejuice,” “Edward Scissorhands,” “Batman,” “The Nightmare Before Christmas,” ve “Alice in Wonderland” ve en son “Wednesday” filmini yaptı.
Beetle 2 juice filminde Dany de Vito yu görmek harika oldu. Bir de filmde Monica Belluci’yi görmek filme renk katmış ve bu sene Yorgos Lantimos filmleri ile çıkış yapan Willem Dafeo, canlandırdığı karakteri başarı ile sahneliyor. Filmde Jeffrey Jones da var kendisi hüküm giydiği için filmde sadece effect olarak var. Filmde ana karakter Beetle Juice olmasına rağmen sadece 15 dakika gözüküyor, Micheal Keaton başarılı bir oyunculuk sergiliyor.Eğer devam filmi gelirse ila Micheal Keaton’nun canlandırmasına gerek yok .
Filmin ilk bölümü gene bir karmaşa içinde ilerliyor. Standart filmlerde karakterlerin tanıtımı varken bu filmde bir karmaşa ile seyircinin kafası karıştırılıyor ve film bir karnaval edasında geçiyor.
İkinci bölümde ise karakterlerin maskeleri çözülüyor ve Burton evreni netleşiyor.
İlk kadar vurucu bir performansı olmasa da filmde stop motion sahneler ve şaşırtıcı sekanslar var. Senaryosu tam oturmasa da ne ilk filme benziyor ne de extra bir zeka pırıltısı var. Filmi seyrederken şaşırtıcı aman aman bir sahne yok. Bir tek Monica Belluci’nin yeniden birleşme sahnesi etkileyici ide, bir de öbür dünyada tren ile cennet’e giden insanların bekleme sahnesi güzeldi.Senaryo aynı biraz renklendirme çalışması var ama eklemeler dışında etkileyici bir şey göremedim. Filme benim puanım on üzerinde yedi diyebilirim. İyi Seyirler.
Film-San Sinema ve Dizi Ödülleri’ sahiplerini buldu
49 yıl aradan sonra Filmsan tekrar dizi ‘Film-San Sinema ve Dizi Ödülleri’ verildi. Benim de sinema yazarı/Film eleştirmeni olarak üyesi olduğum vakıf bu sene harika bir çıkış yaparak Cemal Reşit Rey salonunda harika bir ödül töreni düzenledi.
Film Sanayi ve Tüm Sanatçılar Güçlendirme Vakfı (Film-San) tarafından vakfın kurulduğu 1975’ten bu yana ilk kez düzenlenen ‘Film-San Sinema ve Dizi Ödülleri’, törenle sahiplerine verildi. “Film-San Vefa ve Onur Ödülü” ise bu yıl hayatını kaybeden Ayla Algan ile Türker İnanoğlu adına yakınlarına verildi.
“Film-San Onur Ödülü”ne de Hülya Koçyiğit ve Serdar Gökhan değer görüldü. Gökhan’ın ödülünü Murat Özen alırken Koçyiğit’e ödülünü, vakfın başkanı Engin Çağlar takdim etti.
Kızıl Goncalar en iyi dizi seçildi
“En İyi Dizi” ödülünü “Kızıl Goncalar” alırken, “Kudüs Fatihi: Selahattin Eyyübi” dizisinden İlker Ezgün “En İyi Dizi Kurgu”, “Yalı Çapkını” dizisinden Güldiyar Tanrıdağlı “En İyi Dizi Müzik”, “İnci Taneleri” dizisinden Yılmaz Erdoğan “En İyi Dizi Senaryo”, “Kuruluş Osman” dizisinden Efe Kubilay “En İyi Dizi Görüntü Yönetmeni”, “Kızılcık Şerbeti” dizisinden Hakan Kırvavaç (Ketche) “En İyi Dizi Yönetmeni”, “Yargı” dizisinden Uğur Polat “En İyi Dizi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “Bahar” dizisinden Hatice Aslan “En İyi Dizi Yardımcı Kadın Oyuncu”, “Kızıl Goncalar” dizisinden Mert Yazıcıoğlu “En İyi Dizi Erkek Oyuncu”, “Bahar” dizisinden Demet Evgar “En İyi Dizi Kadın Oyuncu”, “Safir” dizisinden Efe Taşdelen “Umut Veren Erkek Oyuncu”, Kızıl Goncalar dizisinden Mina Demirtaş ve Nefise Esma Yılmaz da “Umut Veren Kadın Oyuncu” ödüllerine layık görüldü.
Film-San Dijital Ödülleri kapsamında “En İyi Dijital Dizi” ödülünü “Erşan Kuneri“ ve “Kulüp” kazanırken “En İyi Dijital Dizi Kadın Oyuncu” ödülünü “Erşan Kuneri” dizisinden Ezgi Mola ve Merve Dizdar ile “Kimler Geldi Kimler Geçti” dizisinden Serenay Sarıkaya, “En İyi Dijital Dizi Erkek Oyuncu” ödülünü “Terzi” dizisinden Çağatay Ulusoy ve Salih Bademci, “En İyi Dijital Sinema Filmi” ödülünü “İstanbul İçin Son Çağrı”, “En İyi Dijital Sinema Kadın Oyuncu” ödülünü “İstanbul İçin Son Çağrı” filminden Beren Saat, “En İyi Dijital Sinema Erkek Oyuncu” ödülünü ise “İstanbul İçin Son Çağrı” filminden Kıvanç Tatlıtuğ aldı.
En iyi sinema filmi Kuru Otlar Üstüne
Film-San Sinema Ödülleri kapsamında “En İyi Sinema Filmi” ödülü “Kuru Otlar Üstüne” filmine, “En İyi Kurgu” ödülü “Son Akşam Yemeği” filmiyle Lewq’a, “İyi Sinema Müzik” ödülü “Atatürk” ve “Atatürk 2” filmiyle Batu Şener’e, “En İyi Sinema Senaryo” ödülü “Atatürk” ve “Atatürk 2” filmiyle Necati Şahin’e, “En İyi Sinema Görüntü Yönetmeni” ödülü “Son Akşam Yemeği” filmiyle Veli Kuzlu’ya, “En İyi Sinema Yönetmen” ödülü “Kuru Otlar Üstüne” filmiyle Nuri Bilge Ceylan‘a, “En İyi Yardımcı Rolde Erkek Oyuncu” ödülü “Cadı” filminden Cengiz Orhonlu’ya, “En İyi Yardımcı Rolde Kadın Oyuncu” ödülü “Son Akşam Yemeği” filminden Yasemin Baştan’a, “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü “Son Akşam Yemeği” filminden Onur Tuna ile “Atatürk” ve “Atatürk 2” filmlerinden Aras Bulut İynemli’ye, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü ise “Lohusa” filminden Gupse Özay’a takdim edildi.
81.Venedik Film festivali ödülleri sahiplerini buldu.
- Venedik Film Festivali’nde ödüller açıklandı. Büyük ödül Altın Aslan, Pedro Almodóvar imzalı The Room Next Doorfilmine gitti.
Bu yıl 81. kez gerçekleştirilen Venedik Film Festivali kapanış töreniyle sona erdi. Isabelle Huppert başkanlığında toplanan ve James Gray, Andrew Haigh, Agnieszka Holland, Kleber Mendonça Filho, Abderrahmane Sissako, Giuseppe Tornatore, Julia von Heinz ve Zhang Ziyi’den oluşan jüri büyük ödül Altın Aslan’ı Pedro Almodóvar imzalı The Room Next Door filmine verdi. Bunun yanı sıra ana yarışmada Jüri Büyük Ödülü’nü Maura Delpero imzalı Vermiglio kazanırken En İyi Yönetmen ödülü ise The Brutalist filmiyle Brady Corbet’in oldu.
Festivalin resmî yan bölümü Orizzonti’nin (Horizons, Ufuklar) seçkilerinde Türkiye’den üç film yer alırken Murat Fıratoğlu imzalı Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri Jüri Özel Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu.
Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri
- Venedik Film Festivali’nde ödül kazanan filmlerin tamamı şu şekilde:
Ana Yarışma
En İyi Film – Altın Aslan: The Room Next Door (Yön. Pedro Almodóvar)
Jüri Büyük Ödülü – Gümüş Aslan: Vermiglio (Yön. Maura Delpero)
En İyi Yönetmen – Gümüş Aslan: Brady Corbet (The Brutalist)
Jüri Özel Ödülü: April (Yön. Dea Kulumbegashvili)
En İyi Senaryo: Murilo Hauser, Heitor Lorega (I’m Still Here)
En İyi Kadın Oyuncu: Nicole Kidman (Babygirl)
En İyi Erkek Oyuncu: Vincent Lindon (The Quiet Sun)
En İyi Genç Oyuncu – Marcello Mastroianni Ödülü: Paul Kircher (And Their Children After Them)
Orizzonti (Horizons)
En İyi Film: The New Year That Never Came (Yön. Bogdan Mureşanu)
En İyi Yönetmen: Sarah Friedland (Familiar Touch)
Jüri Özel Ödülü: Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri / One of Those Days When Hemme Dies (Yön. Murat Fıratoğlu)
En İyi Senaryo: Scandar Copti (Happy Holiday)
En İyi Kadın Oyuncu: Kathleen Chalfant (Familiar Touch)
En İyi Erkek Oyuncu: Francesco Gheghi (Familia)
En İyi Kısa Film: Who Loves the Sun (Yön. Arshia Shakiba)
Orizzonti Extra – Seyirci Ödülü: The Witness (Yön. Nader Saeivar)
Geleceğin Aslanı – Luigi De Laurentiis Ödülü: Familiar Touch (Yön. Sarah Friedland)
Venice Immersive
Büyük Ödül: Ito Meikyū (Yön. Boris Labbé)
Jüri Özel Ödülü: Otto’s Planet (Yön. Gwenael François)
Başarı Ödülü: Impulse: Playing with Reality (Yön. Barry Gene Murphy & May Abdalla)
Venice Classics
En İyi Restore Edilmiş Film: Ecce Bombo (Yön. Nanni Moretti)
Sinema Üzerine En İyi Belgesel: Chain Reactions (Yön. Alexandre O. Philippe)