Uzayda yaşayan bakteriler evrimleşiyor

25.09.2024
A+
A-

Uzayda yaşayan bakterilerin evrimi ve adaptasyonu üzerine ilginç bir bakış açısı sunan bu içerik, uzay ortamında yaşamın nasıl şekillendiğini ve mikrobiyal yaşamın zorluklara nasıl yanıt verdiğini keşfetmenizi sağlıyor.

Uzayda yaşayan bakteriler evrimleşiyor

Uzayda Yaşayan Bakterilerin Evrimi

Uzayda bulunan bakterilerin, aşırı çevresel koşullara daha iyi uyum sağlayarak evrim geçirdiği ortaya çıktı. NASA araştırmacıları, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyıcı insanlar veya malzeme gönderimleriyle ulaşan bir bakteri türünü incelemeye aldılar. Bu araştırma sonucunda, söz konusu bakterinin alçak Dünya yörüngesinde yaşamını sürdürebilmek için yeni özellikler geliştirdiği belirlendi. Uzmanlar, bu bakterinin Dünya’daki akranlarına göre uzay radyasyonuna ve düşük yer çekimine daha dirençli olduğunu vurguladı.

“Hayatta Kalmak İçin Adapte Oldular”

Kaliforniya’daki NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’ndan Dr. Kasthuri Venkateswaran, “Çalışmamız, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan izole ettiğimiz mikroorganizmaların, Dünya’daki benzerleriyle karşılaştırıldığında uzayda hayatta kalmak için benzersiz bir şekilde adapte olduklarını gösteriyor” açıklamasında bulundu. Venkateswaran, mikropların uzayda nasıl hayatta kalıp gelişme gösterdiklerini anlamanın, uzay keşfi ve insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Bu yılın başlarında, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki bilim insanları, çoklu ilaçlara dirençli bir bakterinin 13 farklı türünü ISS’de bulundukları süre boyunca genetik ve işlevsel olarak farklılaştığını rapor etmişti. Araştırmacılar, “Bu alana getirilen her mikroorganizmanın, gelişebilmesi için uyum sağlaması gerekir” ifadesini kullandı.

Hakem Değerlendirmesi Bekliyor

Son yapılan araştırmalar, uzay koşullarına adaptasyonun fonksiyonel gen açıklamaları ve karşılaştırmalı genom analizi ile derinlemesine incelendiğini ortaya koydu. Çalışma hâlâ hakem değerlendirmesi aşamasındadır.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun, astronotların uzaya ilk kez ayak basmasından bu yana çok uluslu bir laboratuvar olarak işlev gördüğü ve bu on yılın sonuna doğru hizmet dışı kalmasının beklendiği vurgulandı. SpaceX, ISS’nin görev süresinin sona ermesiyle birlikte uzay istasyonunu, Dünya atmosferinde büyük bir kısmının yanacağı bir yörünge dışına itmek üzere tasarlanan güçlü bir uzay aracı ile görevli kılındı. 843 milyon dolarlık bu sözleşmenin, son astronotların ISS’den ayrılmasından altı ay sonra, muhtemelen 2030 yılı civarında gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.