Hipertansiyon sesinizden anlaşılıyor

12.09.2024
A+
A-

Yapay zeka ile hipertansiyon tespiti, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikçi yöntemlerle mümkün hale geliyor. Bu içerikte, yapay zekanın hipertansiyon tanısındaki rolünü ve sağlığa sağladığı katkıları keşfedin.

Hipertansiyon sesinizden anlaşılıyor

Yapay Zeka ile Hipertansiyon Tespiti

Kanada’daki bilim insanları, bireylerin ses kayıtlarını kullanarak yüksek tansiyon, yani hipertansiyon hastalığını tespit edebilen yenilikçi bir yapay zeka yöntemi geliştirdi. Bu yeni teknik, sağlık alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çalışma, Kanada’nın önde gelen araştırma merkezlerinden Klick Labs tarafından gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan 245 gönüllüden, 2 hafta boyunca her gün 6 kez ses kayıtları almaları istendi. Katılımcılar, bilim insanları tarafından geliştirilen mobil uygulamaya seslerini kaydederek katkıda bulundular.

Bilim insanları, uygulamada ses perdesindeki değişkenlikler gibi insan kulağının algılayamayacağı ancak ses verisini tanımlamaya yardımcı olabilecek yüzlerce vokal biyobelirteci analiz etmek için gelişmiş yapay zeka algoritmalarından yararlandı. Bu yenilikçi mobil uygulamanın, kadınlarda %84 ve erkeklerde %77’ye varan yüksek doğruluk oranıyla hipertansiyonu tespit edebildiği bildirildi.

Yan Fossat, çalışmanın baş yazarı, “Hipertansiyonu tespit etmenin daha erişilebilir ve pratik bir yolunu keşfettik. Bu tekniğin, yaygın bir küresel sağlık sorunu olan hipertansiyona daha erken müdahale edilmesine olanak tanıyacağına inanıyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Araştırmanın detayları, prestijli “IEEE Access” dergisinde yayımlandı ve bilim camiasında büyük ilgiyle karşılandı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.