Usta oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

17.08.2024
A+
A-

Bir süredir kanserle mücadele eden Yeşilçam’ın usta isimlerinden Aydemir Akbaş (88) hayatını kaybetti. Acı haberi Akbaş’ın menajeri Özgür Aksoy ve ardından Polat Yağcı duyurdu.

Usta oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Aydemir Akbaş’tan maalesef üzücü haber geldi. Bir süredir kanserle mücadele eden Akbaş, son iki gündür yoğun bakımda tedavi görüyordu. Ne yazık ki yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Sanat dünyası bu kayıpla büyük bir üzüntü yaşarken, sevenleri ve hayranları Aydemir Akbaş’ı saygı ve sevgiyle anıyor.

 

88 yaşındaki usta oyuncu Aydemir Akbaş hayatını kaybetti. Akbaş’ın vefat haberini menajeri Özgür Aksoy duyurdu. Uzun süredir kanserle mücadele eden Akbaş, son iki gündür yoğun bakımda tedavi altındaydı. Türk sinemasının ve tiyatrosunun sevilen isimlerinden biri olan Akbaş, sanata olan katkılarıyla her zaman hatırlanacak. Sevenleri ve sanat camiası bu büyük kaybın yasını tutuyor.

“ACIMIZ ÇOK BÜYÜK”

Menajeri Özgür Aksoy, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Aydemir Akbaş’ın vefatını duyurarak şu ifadeleri kullandı: “Türk sinemasının koca çınarı canımız, Aydemir abimiz vefat etmiştir. Acımız çok büyük… Allah mekanını cennet eylesin. Allah gelen giden herkesten razı olsun. Buraya kadarmış; bu dünyadan onurlu bir Aydemir Akbaş geçti.”

Yapımcı Polat Yağcı, Aydemir Akbaş’ın vefatının ardından sosyal medya üzerinden duygusal bir paylaşımda bulundu. Yağcı, “Allah yattığın yeri cennet eylesin canım abim” ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

“45 YILLIK DOSTUM”

İbrahim Tatlıses de yakın dostu Aydemir Akbaş’ın vefatı sonrası üzüntüsünü “45 yıllık dostum, ağabeyim, Aydoşum mekanın cennet olsun” sözleriyle dile getirdi.

 

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?

Aydemir Akbaş, Arnavut asıllı Türk senarist, yönetmen, oyuncu, gazeteci ve spor yazarı olarak Türk sanat ve medya dünyasında derin izler bırakmış bir isimdir. 25 Şubat 1936 tarihinde, Arnavut bir baba ve Sürmeneli bir annenin oğlu olarak İstanbul’da dünyaya gelen Akbaş, eğitimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladıktan sonra bir süre gazetecilik yapmıştır.

Gazetecilik kariyerinden sonra tiyatro dünyasına adım atan Akbaş, Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi dönemin ünlü tiyatrocularıyla birlikte çalıştı. Sahne hayatına önemli eserlerde yer alarak başlayan Akbaş, “Keşanlı Ali Destanı”, “Direkler Arası”, “Zilli Zarife” ve “Ferhat ile Şirin” gibi unutulmaz tiyatro oyunlarında rol aldı.

Sinemaya geçişi ise 1964 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği “Keşanlı Ali Destanı” filmiyle oldu. Bu filmde hem sahne amirliği yapan hem de Sipsi Selim karakterine hayat veren Akbaş, Yılmaz Güney’in filmlerinde de bir süre rol aldı. 1974’te Yeşilçam’da başlayan seks filmleri furyasında çok sayıda erotik-komedi filminde oynayan Akbaş, daha sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses ile senaryo çalışmalarında da bulundu.

Aydemir Akbaş, çok yönlü kariyeri ve sanata katkılarıyla hatırlanmaya devam edecek.

Aydemir Akbaş, çok yönlü bir sanatçı olarak Türk tiyatrosu ve sinemasına büyük katkılarda bulunmuş bir isimdir. 1968 yılında Ayfer Feray – Nisa Serezli Tiyatrosu’nda sahnelenen “7 Kocalı Hürmüz” oyununda rol alarak tiyatro kariyerine devam eden Akbaş, 1969 yılında Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda ve Ortakları Tiyatrosu’nun ortaklarından biri oldu. Bu tiyatroda “Nikah Kağıdı” ve “Düşenin Dostu” gibi oyunlarda rol alırken, birçok tiyatro oyununun da yönetmenliğini üstlendi.

2007 yılında Cem Davran ile birlikte başrolünü paylaştığı “Avrupalı” filmi, Ekim 2007’de rekor sayıda kopya ile gösterime girdi ve büyük ilgi topladı. Akbaş, kariyeri boyunca oyuncu olarak 125 filmde yer aldı ve 7 kez yönetmenlik yaptı. Son filmi ise Şafak Sezer ile ün kazandığı “Kolpaçino 3. Devre”dir. Kariyeri boyunca 40’ı komedi olmak üzere 127 filmde rol aldı, 8 filmin yönetmenliğini yaptı ve 30 kadar tiyatro oyununda oynadı. Ayrıca, birçok TV dizisinde de rol alarak geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. 33 filmin senaryosunu yazması ise onun yazarlık alanındaki yeteneğini de ortaya koymaktadır.

Aydemir Akbaş, sadece bir sanatçı olarak değil, aynı zamanda Türkiye’nin en eski spor yazarlarından biri olarak da tanınmaktadır. Kendisi Galatasaray taraftarı olup, Galatasaray Spor Kulübü üyesidir.

Özel hayatında ise Akbaş, 1964 yılında tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile evlendi. Bu evlilikte iki kez boşanmış, fakat üç kez evlenmiştir. Bu kişisel yaşamındaki iniş çıkışlar, onun sanatına olan tutkusunu ve sanat kariyerindeki istikrarını etkilememiştir.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.