NASA, Uzaylıların Yaşadığı Gezegeni Mi Buldu?

29.07.2024
A+
A-

NASA’nın oldukça pahalı uzay teleskobu James Webb, galakside öyle bir gezegen keşfetti ki, eğer uzaylı dostlarımız burada yaşamıyorsa, başka bir yerde yaşamaları pek mümkün değil. Galakside Dünya dışı yaşamı bulmak için bilimin belirlediği bazı …

NASA, Uzaylıların Yaşadığı Gezegeni Mi Buldu?

NASA’nın oldukça pahalı uzay teleskobu James Webb, galakside öyle bir gezegen keşfetti ki, eğer uzaylı dostlarımız burada yaşamıyorsa, başka bir yerde yaşamaları pek mümkün değil.

Galakside Dünya dışı yaşamı bulmak için bilimin belirlediği bazı kurallar var. Örneğin, çok ileri bir medeniyetin varlığını saptamak için, gezegenin ve yıldızının etrafında “yapay” yapıların ve bu yapıların yaydığı enerjinin izlerinin bulunması gerekiyor. Ya da, yaşamın henüz başlangıç aşamasında olduğu bir gezegeni belirlemek için, bu gezegenin yıldızına ne çok yakın ne de çok uzak olması gerekiyor; yani gezegen, yanmayacak kadar uzakta, donmayacak kadar da yakında olmalı.

NASA, şimdi bu kriterlere uyan bir gezegen keşfetti. Uluslararası bir bilim ekibi, NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nu (JWST) kullanarak LHS 1140 b adı verilen bir gezegenin atmosferini inceledi.

48 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin, yıldızına olan uzaklığının yaşam için mükemmel bir konumda olduğu belirlendi. Gözlemler, gezegenin sıvı su okyanuslarına ve nitrojen bakımından zengin bir atmosfere sahip olabileceğini gösterdi.

“EN İYİ ŞANSIMIZ OLABİLİR”

Montreal Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan baş yazar Charles Cadieux, “Şu anda bilinen tüm ılıman dış gezegenler arasında LHS 1140 b, bir gün güneş sistemimizin ötesindeki bir gezegenin yüzeyindeki sıvı suyu dolaylı olarak doğrulamak için en iyi şansımız olabilir. Bu, potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegen arayışında önemli bir kilometre taşı olacaktır.” dedi.

Çalışmanın sonunda, LHS 1140 b’nin su içerme ve Dünya gibi nefes alınabilir bir atmosfere sahip olma olasılığının yüksek olduğu belirlendi.

Uzaylı yaşamının nasıl olacağını tam olarak bilemesek de, bilim insanları hayatta kalmak için sıvı suyun gerekli olduğuna neredeyse eminler. Bu nedenle, bir gezegende su bulunma olasılığı ne kadar yüksekse, orada yaşam bulunma ihtimali de o kadar yüksek.

SIVI SU BULUNABİLECEK POZİSYONDA

LHS 1140 b, kendi yıldızının “Goldilocks bölgesi” yani suyun sıvı halde bulunabileceği bölgede yer alan en yakın komşu gezegenimiz.

Bu ötegezegen, Dünya’nın yaklaşık altı katı kütleye sahip ve suyun potansiyel olarak oluşabileceği kadar yıldızından uzak bir mesafede bulunuyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.