Zeki Demirkubuz “Hayat”
İnsan hayatı ortalama seksen sene olarak düşünürsek, İnsanın hayatında başına gelecekler bellidir önemli olan onu nasıl algıladığındır. Bir hikayeyi beğendirmek ve canlandırmak için bu hayat hikayesine biraz renk katmak gerekir. Tabi istersen salt hikaye olarak vurguları değişik yaparsın ya da hikayeye küçük anekdotlar ekler, Seyircinin merakını çekersin.
Zeki Demirkubuz’un 20 ekim 2023 tarihinde prömiyer yapan “Hayat” filmini seyrettim. Film hakkında yorumlarımı yazmadan sinema hayatından bahsetmek istiyorum.
Zeki Demirkubuz sinema hayatına 1986 yılında “Zeki Ökten”‘in asistanı olarak başladı. İlk çektiği film ise 1994 yılında “C Blok” adlı film oldu ardından Masumiyet, Üçüncü Sayfa, Yazgı, İtiraf, Bekleme Odası, Kader, Kıskanmak, Yeraltı, Bulantı, Kor ve uzun bir aradan sonra Hayat.
Önce filmin hikayesinden bahsedeyim. Miray Daner’in karakteri köyde evlenecek iken çıkış olarak sosyal medyada tanıştığı birinin peşine İstanbul’a gidip ve sonrasında başından geçen maceralar hayattan kesitler ile ilerleyen film sonunda tekrar köye gelerek ailesinin uygun gördüğü fırıncının oğlu Burak Dakak ile evlenip mutlu olmasını işliyor.
İlk filmini uzun zamandır başarılı filmler çeken auther yönetmenin Hayat filmini seyrettikten sonra söyleşisine katıldım. Dikkatimi çeken şeyleri söyleşide Zeki Demirkubuz’a sordum. Filmlerinde genelde hikaye konusunu dengelemek için belli yerlerde kapı açılış sahnelerini koyar. Son filminde ise su bardağı sahnesini işlemiş filmin iki önemli karşılaşma sahnesinde
karakter su bardağını telaşlı bir şekilde mutfakta arıyor en sonunda gözünün önünde duran bardağı görüyor ve bardağa su dolduruyor ve bardak taşıyor. Kendisine kapıların yerini su bardağı mı aldı ? hocam diye sorduğumda net bir cevap vermeyerek cevabı muallakta bıraktı. O da cevabı izleyiciye bıraktı galiba diye düşündüm.
Filmin sonundaki NBC sahnesini kibar bir üslupta sormama rağmen cevap olarak;
“Islak otlar üstündeki sahneleri filmi çekerken başında çekmiştik sonradan eklemeye karar verdik.” diye cevap verdi.
Miray Daner’in köyüne geri dönüp de evinin kapısının önünde beklerken babasının onu dövmesi sahnesinde bir şey dikkatimi çekti. Bütün mahalle toplanmış camlardan balkonlarda seyrederken. Üst balkonda 2 kişiden biri havaya bakıyordu, acaba bu bir mesaj mı yok sasını düşünmek istemiyorum zaten.
Filmde 195 dakika sürdü ve NBC’yi geçtiğini söyleyebilirim ama sondaki 4 dakika Miray Daner’in Islak Otlar üstünde ağlama sahnesini bana “Kuru Otlar Üstüne” filminin sonunda Samet otlar üstünde yürürken hayatı sorgulama sahnesi geldi
Oyunculuklar ise Miray Daner bu aralar bir çıkışta bir oyuncu fakat burdaki oyuculuğunu beğenmedim. Melis Birkan, Cem Davran, Umut Kurt’un oyunculuğu iyiydi ama Doğu Demirkol Ahlat Ağacındaki performansı yoktu.
Filmin görüntü yönetmenleri Kurgu NBC’nin Kuru Otlar Üstüne filmindeki Cevahir Şahin ve Kürşat Üresin yapıyor. Genelde başarılı planları olan başarılı görüntü yönetmenleri.
İlk sahneden kızın kaçışına kadar arada eksiklikler var yönetmen bunun filmin daha uzun süren bir film olacağı içöin yayınmlamadıklarını söyledi ve bu sahnelerin olduğunu ilerde eklemeyi düşündüğününden bahsetti.
Filmin konusu sıradan bir hayat hikayesi ama Filmin en güzel sahnesi ise Cem Davran’ın içsel devinimler yaşadığı ve Miray Daner’i yemek masasında sorguladığı sahne burda Cem Davran döktürmüş diyebilirim.
Zeki Demirkubuz’un eski filmlerine göre iddiasız bir film olmuş. Bir Zeki Demirkubuz filmleri kopyası olarak sayabiliriz, sıradan bir tv filmi olmuş ilk bölüm çok durağan geçmiş ikinci bölüm daha akışı güçlü ama Zeki Demirkubuz’un filmi İlk 2023’ün ilk beş filmi arasına girebilecek bir kaliteden uzak
İyi Seyirler.