Türk dizileri dünyada fırtına gibi esmeye devam ediyor
Yargı dizisi, 51.Uluslararası Emmy Ödüllerinden “Telenovela” ödülünü aldı. Üç sezondur tv’lerde yayınlanan dizi Türkiye’de de her hafta reytingleri zorluyordu. ABD dışındaki yapımlara verilen ödülü yapımcı senarist ve oyunculardan oluşan ekip aldı. Tebrikler
Tv’de Brezilya dizilerinin izlerken nasıl oldu da bu seviyeye geldik. Bu konuyu irdelemek istedim.
Türk Televizyon tarihinin ilk dizisi 1974 yılında çekilen “Kaynanalar” adlı dizi idi.O zamanlar devlet kanalı TRT 1’de yayınlanıyordu.1970’li ve 80’li yıllarda ailelerin tv başında toplanıp seyrettiği en belirgin sosyaleşme idi.Ardından özel TV kanallarının çoğalması dizi sektörünü de körükledi ve rekabet yeni dizi film ve senaryoların oluşmasına sebep oldu. Bu arada teknolojinin gelişmesi de film çekimini kolaylaştırdı ve rekabeti daha da körükledi.
İnternet platformlarında dizilerin istediğin zamanda ve ortamlarda seyredilmesini sağladı. Aslında dizi filmlerin seyredilmesini daha çok teşvik etti de diyebiliriz. 2023 yılında geldiğimiz şu zamanda Tv’de dizi seyretmek reklam sektörünü ve dizi sektörüne daha çok finans akmasını sağladı ama tek sorun ise reklam kuşakları, 90 dakika sürmesi gereken dizi 200 hatta 270 dakika sürmesi bazı seyirciyi tv’lerden kaçırıyor. Saat: 20:00’da başlayan dizi 23:30’da bitiyor.
29 Mart 1993 ile 15 Ocak 1999 yılları arasında yayınlanan “Ferhunde Hanımlar” dizisi tam 1.780 bölüm sürerek Türkiye’in en uzun soluklu dizisi oldu.
Dizilerimiz ortalama 146 ülkeye ihraç edilmekte Balkanlar, Orta Doğu, Asya, Latin Amerika ve Avrupa’da bazı ülkelerde seyredilen dizilerimiz var. Şu aralar Amerika’dan sonra dizi ihraç eden ikinci ülkeyiz. 2008 yılında ihracat gelirimiz 100 milyon dolar iken, 2020 yılında ise 500 milyon doları buldu.(17 Ağustos 2022 )
Bir Paris seyahatimde bir pizzacının başka bir yerde bir otel görevlisinin Türk dizilerinden bahsetmesini unutamam.İlk dizi ihracatımız 1981 yılında Fransa’ya 1975 yılı yapımı “Aşk-ı Memnu” dizisi olmuştu. 2000’li yıllarda ise ilk ihracat dizimiz “Deli Yürek” oldu ve günümüze geldik.
Dizilerimizin bu kadar sevilmesinin en büyük sebebi hikayelerinin gerçek hayattan olması ve sinematografik başarı diyebiliriz.
Sonuçta hepimiz duygusal varlıklarız ve Filmlerde kahramanları ya da anti kahramanları kendi yerimize koyup rol modelimiz yapıyoruz. Hikayede birazdan bizden bir konu yakaladıysak gerçek hayattan bir kaçış olarak ekran karşısında oturuyoruz. İyi Seyirler.